Când vor putea românii să-şi schimbe buletinul, permisul sau paşaportul? Anunțul Ministrului Digitalizării

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a făcut o serie de declarații importante referitoare la proiectele majore din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, subliniind eforturile depuse pentru deblocarea proiectelor de cercetare în România. Cu un buget record alocat cercetării, care se ridică la patru miliarde de lei în acest an, Ministerul pune accentul pe investiții în tinerii cercetători și în tehnologia digitală.

Când vor putea românii să-şi schimbe buletinul, permisul sau paşaportul?

În ultimele opt luni, aproximativ un miliard de euro au fost alocați pentru zece programe esențiale în domeniul cercetării, beneficiind tinerii cercetători, universitățile, institutele și companiile din acest sector. Cu o alocare record de 320 de milioane de euro pentru centrele de excelență din România și un program de trei miliarde de lei pentru activități de cercetare și inovare, Ministerul demonstrează angajamentul său față de dezvoltarea științei și tehnologiei în țară.

Bogdan Ivan a anunțat că Ministerul va fi printre primele care va finaliza portofoliul legat de aderarea României la OCDE, o veste semnificativă pentru poziționarea țării în rândul națiunilor dezvoltate din punct de vedere economic și tehnologic. De asemenea, se pregătesc intens pentru a obține finanțări europene prin programul Horizon Europe, cu oportunități de minim patru miliarde de euro pentru ecosistemul de cercetare din România.

Un aspect major al digitalizării în România este dezvoltarea identității digitale și a unei aplicații unice care va facilita accesul românilor la serviciile publice. Bogdan Ivan a anunțat finalizarea discuțiilor tehnice și a procedurilor de achiziție pentru această aplicație, care va conecta toate serviciile publice într-un singur loc. Contractul pentru această aplicație este așteptat să fie semnat până la finalul lunii martie, cu primele livrabile programate pentru cursul anului 2024.

„România stă pe o mină de aur prin mințile tinerilor cercetători și tinerilor IT-iști pe care îi avem, care sunt cea mai importantă resursă a noastră și prin ceea ce facem vrem să le dăm o speranță că și în România se poate și aici merită investit.

Aproximativ 1.000.000.000 euro au fost alocați în ultimele opt luni de zile pentru aproximativ 10 programe extrem de importante pentru tinerii cercetători și pentru universități, institute și companii care activează în domeniul cercetării.

Din acest punct de vedere, vreau să amintesc centrele de excelență din România, cu o alocare record de 320 de milioane de euro și, de asemenea, un program pe care l-am lansat.

L-am votat anul trecut în Guvern, în decembrie, pentru 7500 de companii, trei miliarde de lei pentru activități de cercetare și inovare.

Vreau să vă anunț că în acest moment, delegația OCDE pentru Ştiinţă și tehnologie este Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și vom fi unul dintre primele ministere care va avea închis portofoliul legat de aderarea României la OCDE.

În același timp, și aceasta este vestea cea mai importantă, ne pregătim foarte mult pentru ceea ce înseamnă finanțări europene din Horizon Europe, şi voi avea o discuție cu comisarul european pentru Cercetare și Inovare, Iliana Ivanova (…).

Vrem să prezentăm o oportunitate uriașă, de minim 4 miliarde de euro pentru tot ce înseamnă ecosistemul de cercetare din România, finanțat prin programul Horizon Europe.

O să aducem cei mai mulți specialiști de la Bruxelles împreună cu comisarul european, pentru a explica cât mai în detaliu, pentru universități, pentru institutele de cercetare, pentru companiile din cercetare, cum o să aducă mai simplu acești bani.

Despre identitatea digitală, în momentul de față vreau să vă spun că am finalizat o discuție tehnică extrem de importantă cu toți colegii mei din minister, plus ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României).

Suntem într-un stadiu foarte avansat cu cel mai important lucru care asigură arhitectura tehnică, și anume cloudul guvernamental care urmează să iasă în licitație.

De asemenea, s-a finalizat procedura de achiziție publică pentru punctul unic de contact al statului român, acea aplicație unică în care românii vor avea acces în raport cu statul, într-un singur loc, nu prin 10 sau 20 de portaluri care sunt astăzi existente, fiecare cu nume din ce în ce mai diferite, ci printr-o singură aplicație care va conecta toate serviciile publice într-un singur loc.

În acest sens, urmează să semnăm contractul până la finalul lunii martie, iar în cursul anului 2024 să avem primele livrabile.

Și cel mai important, tot până la finalul anului, vom avea primele 30 de servicii publice la care lucrăm pentru a ne asigura că vom reuși ca aceste portaluri, aceste aplicații să și ofere oamenilor servicii publice, nu doar să poată să intre în raport cu statul și atunci când intră în raport cu statul, să poată să-și schimbe permisul, buletinul, pașaportul, să se programeze la Registrul Auto Român (RAR) sau chiar la medic”, a declarat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, miercuri, la Antena 3 CNN.

Facilitarea schimbului de documente prin aplicația unică

Prin intermediul acestei aplicații, românii vor putea să-și schimbe documente precum buletinul, permisul de conducere sau pașaportul în mod simplu și eficient, fără a fi nevoie să se deplaseze la instituții fizice. Aceasta va fi o facilitate deosebit de utilă pentru cetățenii care doresc să-și rezolve diverse formalități administrative într-un mod rapid și convenabil.

Astfel, anunțul făcut de Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, marchează un pas important în direcția modernizării și simplificării serviciilor publice în România. Prin investiții masive în cercetare și inovare, precum și prin implementarea unei aplicații unice pentru serviciile publice, guvernul demonstrează angajamentul său față de transformarea digitală și îmbunătățirea experienței cetățenilor.

Related

One Reply to “Când vor putea românii să-şi schimbe buletinul, permisul sau paşaportul? Anunțul Ministrului Digitalizării”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *