Cât costă școala de șoferi în 2024? Ce documente sunt necesare pentru înscriere

Indiferent de vârstă, dorința de a dobândi independența și libertatea pe drumurile publice începe de la același punct de plecare: școala de șoferi. Actele necesare pentru a iniția procesul de obținere a permisului de conducere sunt relativ stabile de la un an la altul, dar tarifele asociate acestui demers pot varia în funcție de o serie de factori. În acest context, află cât costă să faci școala de șoferi în 2024.

Cât costă școala de șoferi în 2024

Categoria B, cea mai căutată pentru obținerea permisului de conducere, este preferată în special de cei care ajung la vârsta majoratului și doresc să-și dobândească dreptul de a conduce un autovehicul.

Costurile asociate școlii de șoferi pentru categoria B pot fluctua în funcție de mai mulți parametri, precum regiunea geografică în care ai ales să îți desfășori activitatea, prestigiul și experiența școlii de șoferi, numărul de ore de conducere necesare și tarifele aferente materialelor didactice și testelor teoretice. Este crucial să investighezi nu doar costurile valabile în 2024, ci și calitatea instruirii oferite, evaluările școlii de șoferi și să aprofundezi experiențele altor persoane care au parcurs această etapă educațională esențială.

Pentru a începe procesul de obținere a permisului de conducere prin participarea la școala de șoferi, este necesar să aduni câteva acte esențiale. Primul pas implică alegerea unei școli de șoferi autorizate, în cadrul căreia vei putea participa atât la orele de legislație, cât și la cele practice.

Printre documentele esențiale, se numără o copie a actului de identitate, care să ateste datele tale personale și identitatea ta. De asemenea, va trebui să furnizezi un cazier judiciar, care să ateste absența infracțiunilor grave și aptitudinea ta de a obține permisul de conducere. În plus, va fi necesar să prezinți o fișă medicală care să ateste starea ta de sănătate și capacitățile fizice necesare pentru a conduce un autovehicul. În final, vei trebui să treci și printr-un examen psihologic, care să confirme aptitudinea ta psihologică pentru a conduce în siguranță.

Pentru a putea susține examenul de obținere a permisului de categoria B, va trebui să urmezi un program de învățare care include 24 de ore de legislație rutieră și 30 de sesiuni de conducere practică. Partea teoretică a cursului îți va furniza cunoștințele necesare pentru a înțelege regulile de circulație, semnificația indicatorilor rutieri și comportamentul corect în diverse situații.

Se recomandă o durată minimă de aproximativ o lună pentru parcurgerea celor 30 de sesiuni practice. Cu toate acestea, în cazul în care atât instructorul, cât și cursantul consideră că mai sunt necesare mai multe ore de pregătire suplimentară, acestea pot fi programate în plus, dar implică costuri suplimentare. Această opțiune permite cursantului să-și consolideze cunoștințele și abilitățile de conducere pentru a fi cât mai pregătit înainte de a susține examenul final.

Care sunt tarifele în funcție de categorie

Costul pentru școala de șoferi variază în funcție de diverse aspecte. Acestea includ localitatea în care se desfășoară cursurile, tipul de vehicule utilizate în instruire (automate sau manuale) și flota de mașini deținută de școala respectivă. În anul 2024, prețul pentru un pachet standard de 30 de sesiuni de conducere și 24 de ore de instrucție teoretică începe de la 1.600-1.700 de lei în orașele mari.

Dacă alegi să efectuezi sesiuni practice cu un model de mașină mai avansat sau de lux, tariful poate depăși suma de 2.000 de lei. Pentru cei care doresc sesiuni suplimentare de conducere pentru a-și îmbunătăți abilitățile, costul suplimentar se situează în jurul sumei de 100-150 de lei pe oră.

Categoria B rămâne cea mai solicitată în rândul școlilor de șoferi, iar absolvenții acestei categorii pot conduce autoturisme cu până la 8 locuri. Pentru celelalte categorii, cum ar fi A (A1, A2 – motocicletă), B+E, C, C+E, și D, tarifele și numărul de ore de instruire variază în funcție de specificul fiecărei categorii.

  • Categoria A (A1, A2 – motocicletă) – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: 1.500 de lei
  • Categoria B+E – 10 ore de legislație, 10 ore practice: 1.500 de lei
  • Categoria C – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: începând de la 2.600 de lei
  • Categoria C+E – 50 de ore de legislație, 30 de ore practice: începând de la 3.000 de lei
  • Categoria D – 72 de ore de legislație, 50 de ore practice: începând de la 2

Related

One Reply to “Cât costă școala de șoferi în 2024? Ce documente sunt necesare pentru înscriere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *