Cu ce să stropești roșiile pentru a scăpa de boli. Vor ieși mari și sănătoase

Roșiile plantate în grădină sunt favorite românilor! Nu este nimic mai gustos decât să savurați o salată de roșii suculente și dulci, în zilele toride de vară. Culturile de tomate trebuie îngrijite ca la carte, așadar, în articolul de mai jos vă arătăm cu ce să stropiți roșiile pentru a scăpa de boli. Cu siguranță nu știați despre aceste tratamente-minune!

Cu ce să stropești roșiile pentru a scăpa de boli

Mulți români preferă să planteze roșii în propriile grădini, însă pentru ca legumele să se dezvolte armonios și să aibă un gust aparte, experții în agricultură oferă câteva sfaturi utile de care este musai să țineți cont.

Pentru ca roșiile să se mențină sănătoase și să nu le fie afectată creșterea, trebuie să le aplicați tratamente constant. Răsadurile de tomate pot fi amenințate de diverse boli. Acestea sunt cauzate, de cele mai multe ori, de bacterii, ciuperci sau virusuri. Boala cea mai întâlnită la roșii este căderea plăntuțelor.

Așa salvezi recolta de tomate într-un timp scurt

Această boală este cauzată de ciuperca Pythium ultimum, care pune stăpânire pe partea inferioara a tulpinii, iar într-un final duce la caderea răsadurilor. Pentru a combate această boală, puteți aplica un tratament cu Merpan, Previcur Energy, Beltanol sau Proplant.

Și mana tomatelor se regăsește pe lista celor mai periculoase boli ale răsadurilor de roșii. Este cauzată de ciuperca Phytophthora infestans. Petele se brunifică și sunt acoperite de un puf alb. De obicei, boala apare în solarii, unde temperatura nu este constantă. Se recomandă ca temperatura să fie de peste 20 grade Celsius. Ca și soluții, puteți folosi Cabrio Top sau Acrobat MZ 69 WG.

Metode chimice

Fuzarioza este o altă boală care afectează masiv răsadurile de roșii. Vinovată este ciuperca Fusarium oxysporium, care duce la distrugerea sistemului vascular al plantelor. Folosiți un pământ de calitate și mare atenție la cantitatea de apă.  Puteți preveni apariția bolii olosind Nemasol 510 sau un alt dezinfectant pentru sol, Alcaplant.

Răsadurile de tomate mai pot fi afectate și de putregaiul cenușiu. Acesta se recunoaște ușor prin apariția petelor de culoare verde-gălbuie la nivelul frunzelor. Un tratament bun este Ortiva Top, Teldor 500 SC sau Switch 62.5 WG. Dacă doriți un fungicid biologic de origine naturală, puteți folosi Taegro.

Sursa: AICI

Related

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *