Taxă de lux pentru mașini în 2024. Impozitul autoturismelor crește

Guvernul României a luat decizia de a introduce începând cu anul 2024 un impozit special pentru mașinile cu valoare înaltă, impunând o taxă de lux pentru anumite vehicule pe o perioadă de 5 ani. Modificările aduse Codului Fiscal, prin Legea 296/2023 adoptată în octombrie, prevăd această taxă pe lux pentru autoturismele ale căror costuri depășesc un anumit prag.

Ce prevede noua lege

Conform noilor reglementări, persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate/înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală care depășește 375.000 lei, sunt obligate la plata unui impozit special. Acesta reprezintă 0,3% din diferența dintre valoarea vehiculului și pragul stabilit. De exemplu, pentru un autoturism de 100.000 de euro, cu o diferență de 25.000 de euro, proprietarul va plăti un impozit suplimentar de 75 de euro anual, pe o perioadă de 5 ani de la achiziționare.

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat asupra acestei noi taxe, remarcând că impunerea unui impozit în funcție de valoarea mașinilor și gradul de poluare poate fi interpretată ca o strategie a statului de a impozita proprietățile și mașinile în funcție de aceste criterii.

„La mașinile din zona de lux, de peste 100.000 de euro, nu mă aștept la foarte multe declarații. E mai mult o declarație care arată că statul vrea să impoziteze de acum în colo, valoarea proprietăților și a mașinilor în funcție de valoarea acestora și de gradul de poluare. E un experiment care probabil se va accentua în anii următori astfel încât cu cât ai mașina mai veche, vei plăti un impozit mai mare,” a declarat Negrescu.

Noi schimbări din anul 2024

Pe lângă introducerea taxei de lux, anul 2024 aduce și alte majorări de costuri pentru șoferii români. Punctul de amendă va crește la 165 de lei, iar asigurările auto obligatorii vor avea tarife mai ridicate, conform noilor tarife de referință publicate de ASF. Cei sub 30 de ani vor plăti cele mai mari tarife pentru asigurările obligatorii, care pot depăși 4.750 de lei, în special pentru vehiculele cu motoare de peste 2.500 cmc.

De asemenea, carburanții se vor scumpi, întrucât majorarea accizelor impuse de stat va influența prețurile la carburanți începând cu noul an.

 

SURSA: AICI

Related

One Reply to “Taxă de lux pentru mașini în 2024. Impozitul autoturismelor crește”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *