Vești proaste pentru șoferi! Bolile care te pot lăsa fără permis de conducere

Conducerea unui vehicul necesită nu doar abilități tehnice, ci și o condiție fizică și mentală adecvată. În acest sens, legislația actuală impune reguli stricte cu privire la afecțiunile medicale care pot limita sau chiar suspenda dreptul unei persoane de a deține un permis de conducere.

Printre aceste condiții se numără depresia, care, datorită tratamentelor psihoactive asociate, poate afecta capacitatea de concentrare și reacție a conducătorilor auto.

Afecțiunile care te-ar putea lăsa fără permis

Afecțiuni precum scleroza multiplă, boala Parkinson, demența, epilepsia, vertijul, diverse boli de inimă, diabetul și problemele respiratorii severe sunt motive de suspendare a permisului de conducere. În plus, persoanele diagnosticate cu insuficiență renală gravă pot menține permisul doar cu aviz medical specific și cu condiția efectuării unor controale medicale regulate.

Tulburările psihice, dependența de droguri, medicamente sau alcool sunt, de asemenea, criterii pentru interzicerea dreptului de a conduce. În cazul identificării unei astfel de afecțiuni după obținerea permisului, autoritățile vor suspenda automat permisul de conducere.

Persoanele cu diabet zaharat se confruntă cu restricții similare, având permisiunea de a conduce doar dacă își gestionează eficient boala și previn episoadelor de hipoglicemie. Situații speciale, precum sindromul de apnee în somn moderat sau sever, necesită evaluări medicale riguroase și un aviz pozitiv pentru menținerea permisului.

Pentru a conduce legal, șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară minimă de 0,5 și să nu sufere de hipoacuzie profundă bilaterală care să le afecteze capacitatea de a conduce vehicule din categoriile A sau B, cu excepția cazului în care aceste deficiențe sunt compensate corespunzător.

Ce se întâmplă dacă suferi de boli cardiovasculare

În ceea ce privește afecțiunile cardiovasculare, acestea constituie o barieră semnificativă în obținerea sau reînnoirea permisului de conducere. Cu toate acestea, persoanele care au reușit să trateze afecțiunea și au primit un aviz favorabil de la un medic cardiolog pot păstra permisul de conducere. Boli precum bradiaritmiile, tahiaritmiile, sau condiții post-operatorii specifice sunt evaluate cu atenție în acest context.

Persoanele cu dizabilități locomotorii se confruntă, de asemenea, cu restricții, putând obține sau reînnoi permisul de conducere doar cu avizul unei unități medicale autorizate și, uneori, după susținerea unei probe practice adaptate.

One Reply to “Vești proaste pentru șoferi! Bolile care te pot lăsa fără permis de conducere”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *